Noi perdele forestiere, sădite de 450 de voluntari, pentru protecția drumurilor și culturilor

anunturi 11 decembrie 2017 Niciun comentariu

Noi perdele forestiere, sădite de 450 de voluntari, pentru protecția drumurilor și culturilor

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – anunță rezultatele din această toamnă ale programului „Adoptă un copac!ˮ, dedicat creșterii perdelelor forestiere și educației de mediu.

450 de voluntari pasionați de mediu, elevi, angajați ai unor companii și reprezentanți ai comunităților locale, au participat în luna noiembrie la plantarea a 3.000 de puieți de plop, păducel, ulm și sălcioară, reprezentând 2,5 hectare de perdele forestiere în comunele Roseți și Chirnogi, județul Călărași. Împăduririle s-au făcut de-a lungul DN41 dar și în jurul culturilor agricole, având rol de protecție pe termen lung. Inițiativa de plantare face parte din programului „Adoptă un copac!ˮ, focalizat pe creșterea de perdele forestiere, care altfel nu ar exista, fiind sădite exclusiv din fonduri private, atrase de asociația ViitorPlus de la companii și persoane fizice.

Activitățile de împădurire, cu implicarea voluntarilor, au rol important educativ în domeniu. Iată ce spun voluntarii la finalul unei zile de împădurire în cadrul programului „Adoptă un copac!ˮ:

„M-a determinat să particip la această activitatea ideea că TU POȚI SCHIMBA CEVA, nu doar să aștepți și să te plângi că nu se întâmplă ceva.ˮ – Raluca P.

„Să plantezi un copac este unul din cele mai frumoase gesturi. Continuați astfel și va fi măcar puțin mai bine.ˮ – Doru I.

„Întreaga acțiune a fost excepțională de la organizare la impact. Doresc să îmi păstrez atitudinea deschisă de a proteja mediul, de a participa la acțiuni de voluntariat, nu numai cu suport financiar dar și cu munca mea. Astfel, contribuția este mult mai importantă. ˮ – Alina C.

Plantările de perdele forestiere din această toamnă au fost posibile atât datorită celor 450 de voluntari pasionați de protejarea naturii, elevi de la 2 licee din Călărași, elevi ai școlilor din com. Chirnogi, angajați în cadrul companiilor care au susținut și financiar programul: Carrefour România, Microchip Technology Inc., METRO SYSTEMS România, 1&1 Internet Development, TenarisSilcotub, TPA România și ING Bank; cât și a organizațiilor partenere: Autonom Rent a Car, Direcția Silvică Călărași, Primăria Chirnogi.

Toți cei care doresc să participe activ la sădirea a încă 8 hectare de perdele forestiere, la prevenirea înzăpezirii drumurilor în timpul iernii, pot deveni părinți de copăcei în programul „Adoptă un copac!ˮ, alegând unul dintre pachetele de beneficii disponibile https://www.viitorplus.ro/adoptauncopac

În România este nevoie de cel puțin 5.000 de hectare de perdele forestiere de-alungul căilor de comunicație, dar în ultimii 4 ani, autoritățile au plantat doar 23 de hectare. În ritmul acesta, obiectivul s-ar atinge în 1.000 de ani. De aceea, este nevoie de implicarea tuturor celor care iubesc natura și vor să participe la un mediu prietenos și sănătos.

În perioada 2007-2017, sub umbrela ViitorPlus, peste 11.000 de voluntari au ajutat la înființarea a 63 de hectare noi de pădure. Accesați pagina Facebook a programului pentru mai multe detalii, fotografii și clipuri de la plantări www.facebook.com/adoptauncopac .

—-

Despre ViitorPlus și „Adoptă un copac!”

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 11 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt „Adoptă un copac!ˮ, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr – amenajare eco-turistică, Regenesys.

Viziunea ViitorPlus: „Încurajăm și contribuim la dezvoltarea durabilă pentru indivizi, organizații și comunități. ˮ Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina web:  www.viitorplus.ro.